En spellista för varje tillfälle

En stor fördel med en mp3-spelare är alla möjligheter som finns för att organisera musiken som det passar just dig. Du kan göra hur många spellistor som helst, allt efter din egen smak, med bara låtar som du själv gillar. Kanske vill du ha en spellista för gymmet, en för bussresan till jobbet, en för romantiska hemmakvällar med din partner och en för festen. Det är bara att sätta igång och mixa!

All musik på din mp3-spelare är sådant som du gillar, så det kan inte bli fel hur du än gör. Och alla låtar är dina, så du riskerar inte att favoritlåten plötsligt försvinner på grund av att skivbolagets förhandlingar med Spotify har strandat, eller att din julklappsprenumeration har tagit slut! Det är ju nackdelen med alla streamingtjänster, att du inte äger någon av låtarna som du betalat månad efter månad för att lyssna på. Streamingtjänster kan vara bra för att upptäcka nya favoritartister, men när du väl har hittat den där nya idolen kan det vara bra att köpa de låtar som du verkligen tycker om, så att du kan försäkra dig om att du inte blir av med dem rätt vad det är.>

Och på tal om streamingtjänster, alla låtar finns ju inte där. Din egen mp3-spelare kan du fylla med rippade versioner av alla dina gamla favorit-cd-skivor, eller varför inte kassetterna och vinylskivorna som kanske inte får så mycket speltid nu för tiden men som du envist vägrat göra dig av med. Det kanske är lite pill med att komma igång med att rippa de äldre formaten, men med hjälp av till exempel Audacity kan ljudkvaliteten bli alldeles utmärkt.

Det är fullt lagligt att göra digitala kopior för eget bruk av de skivor du äger för att kunna lyssna på dem när du är ute på språng. Det är bara om du gör kopior till andra som det blir fråga om piratkopiering, men för eget bruk är det helt okej att konvertera mindre bärbara format till mp3-filer. Om du väljer en mp3-spelare med Bluetooth kan du sedan enkelt koppla den till bilens ljudsystem eller valfri bluetoothhögtalare på stranden eller hemma hos en kompis och underhålla omgivningen med dina gamla guldkorn.

Och när musiken nu är digital är det så mycket enklare att plocka bort den där ena låten på B-sidan som du alltid har stört dig på, och arrangera om plattan så som du skulle ha gjort den.

En spellista för varje tillfälle
Gå till toppen
zakra