MP3 är ett komprimeringsformat för digitalt ljud som började bli populärt under slutet av 90-talet. Då satt dock folk fortfarande uppkopplade med långsamma modem och det kunde ta en kvart att ladda hem en enda MP3-fil med en normallång låt. Hade man otur så bröts uppkopplingen medan man höll på att ladda ner MP3:an och det var inte ovanligt att man till slut satt där med ett antal halvfärdiga låtar.
Efter millennieskiftet började det dock bli vanligt med bredband i hemmen och då gick det betydligt snabbare att ladda hem saker. Det innebar också att ljudkvaliteten på MP3-låtarna höjdes. Det gick nämligen att ställa in i vilken bitrate låtar man gjorde om till MP3 skulle lagras som och en vanlig bitrate i slutet av 90-talet var 128 kbit/s (kilobit per sekund). Men efterhand som folk fick tillgång till snabbare internetuppkopplingar, samtidigt som priserna på hårddiskar och CD-brännare minskade, blev kvaliteten på MP3-filerna också högre. Högre bitrate innebär nämligen större storlek på filerna man laddar ner.
Själva poängen med MP3-formatet är att kunna lagra musik i ungefär samma kvalitet som musiken på en vanlig musik-CD men med en betydligt mindre filstorlek. En låt sparad som MP3 tar ungefär upp en tiondel så mycket plats som ett vanligt ljudspår på en CD-skiva. Man kunde med andra ord få plats med över hundra låtar på en vanlig CD-skiva, ifall de sparades i MP3-format. Sådana skivor gick dock inte att spela i den vanliga stereoanläggningen, men det kom senare CD-spelare man kunde köpa som kunde spela både vanliga CD-skivor och hembrända sådana där låtarna låg som MP3:or. Det kom som bekant även särskilda MP3-spelare och de blev en sorts digital efterföljare till den portabla kassettbandspelaren Walkman, eller freestyle som den kallades i Sverige.
Gör om kassettband till MP3
Att göra om låtar från en vanlig musik-CD till MP3-format är inte heller så svårt. Det finns särskilda program för detta ändamål och allt man behöver är en dator med CD-läsare. Det brukar även kallas att man “rippar” musiken. När man har rippat låtarna kan man därefter spela låtarna i sin MP3-spelare eller musikapp i sin smartphone.
Men kanske har man några gamla kassettband eller vinylskivor som man vill ha i digitalt format. Då krävs lite mer jobb, men inte heller det är särskilt svårt. Det man behöver är en 3,5 millimeters ljudkabel som kan köpas billigt hos teknikdelar.se och liknande ställen. Kabeln kopplas sedan mellan hörlursutgången på stereoanläggningen och den ingång som brukar vara märkt “line in” på datorns ljudkort. Det brukar dock även kunna fungera med mikrofoningången om man till exempel har en laptop.
Sedan behöver man ett program för att spela in och redigera ljudet. Ett gratis sådant som är väldigt populärt heter Audacity. I det programmet kan man spela in ljudet, klippa i det, justera volymen och lägga på eventuella ljudeffekter eller brusreducering. Därefter kan man spara det i ett flertal olika ljudformat. Bland annat Ogg Vorbis som är ett alternativ till MP3-formatet. Det har ännu effektivare ljudkomprimering, samt att det är licensfritt.