Mp3-spelarens uppgång och fall

De flesta som är födda före millennieskiftet äger eller har ägt en mp3-spelare av något slag. De allra flesta av oss minns föregångaren freestylen också. Men, hur ser det ut för Mp3-branschen idag jämfört med hur det såg ut när den första spelaren lanserades. Och hur har spelarna påverkats av företag som Spotify? Svaren kan du läsa mer om nedan.

Mp3-spelarens uppgång

Det var i början av 2000-talet som experterna började arbeta fram nya sätt att lyssna på musik. Freestylen som i olika varianter hängt med sedan 80-talet kändes utdaterad och det var dags för någonting nytt. Mp3-spelaren tillät lyssnare att bära med sig musik på ett smart sätt och rent tekniskt betyder begreppet mp3-spelare en spelare som kan spela upp ett visst ljudformat.

Genom att utvecklingen för att komprimera musik-, media- och ljudfiler gick framåt kom det i snabb takt lanseringar av olika former av spelare. Det som skiljde spelarna åt var att det dels fick plats olika mycket musik på olika spelare, dels att vissa märken snabbt blev mer populära än andra. Bland annat fick Apples Ipod ett stort genomslag när den kom 2001. Samtidigt som produkter som liknade freestylen inte alls fick fäste på samma sätt.

Uppgången för den här formen av media eskalerade och det var först när smarta telefoner blev allt vanligare som marknaden började krympa. Det började långsamt med de första smarta telefonerna och i takt som fler och fler började köpa den typen av telefon så slutade folk att använda sina mp3-spelare. Eftersom de hade mobiler med allt fler funktioner nu. Samtidigt så höll sig mp3-spelarna kvar på marknaden då det lanserades nya telefoner med liknande funktioner. Det var egentligen först när de stora streamingtjänsterna kom som det började rasa utför för mp3-spelaren.

Mp3-spelarens fall

Att företag som Spotify har påverkat den här delen av elektronikbranschen mycket är det ingen tvekan om. De flesta människor verkar inte ha ett eget bibliotek av Mp3-låtar längre, utan nöjer sig med en app på sin mobiltelefon. Med det i åtanke är det kanske inte jättekonstigt att det har dalat för mp3-branschen på samma sätt som den branschen konkurrerade ut CD-skivan från marknaden.

Rent krasst så gäller det att som bransch hänga med i alla skiften, annars riskerar företagen att förlora stort och snabbt. Om du letar efter mer modern teknik som uppfyller dagens krav på prestanda kan du kolla här på eStore till exempel. På det här sättet är det lätt att hålla sig uppdaterad och anpassa sin elektronik efter sättet du föredrar att lyssna och spara musik på.

Men, kanske kan mp3-spelaren överleva ett tag till med hjälp av lite nostalgi, många nostalgiker blir överlyckliga av nya produkter av äldre karaktär. Många vittnar om att det kan komma en omfattande renässans för mp3-spelare. Det finns en stor kundgrupp som längtar efter en produkt som de “bara” kan lyssna på musik genom igen.

Mp3-spelarens uppgång och fall
Gå till toppen
zakra