MP3-spelarens historia

MP3-spelaren är en slags apparat som används för att komprimera ljud som är digitalt. De digitala ljudfilerna kan bevaras i en hårddisk eller på ett minneskort. ”Moving Picture Experts Group, Audio Layer 3” är det fullständiga namnet för MP3. År 1991 lanserades detta ljudformat vid universitetet i Hannover, i Tyskland. Idén till MP3 härstammar från 1970-talet när man provade att skicka musiksignaler genom telefonnätet. MP3 är utvecklat utifrån från ett patent som ägs av Fraunhofer IIS med flera. Detta innebär att om du skulle tillverka en egen mp3-spelare är du tvungen att betala licensavgift.

Tänk dig en samling med LP-skivor (vinylskivor) i ett rum, då ser du säkert framför dig massor med skivor som tar stor plats. Sedan ser du på en liten mp3-spelare, och tänker dig att den samling av vinylskivor som finns i rummet får plats i den prylen. En liten sak som du kan ha i fickan eller i väskan, visst är det egentligen en märklig utveckling? Precis som mycket annat inom datorer och matematiken, är det en algoritm som används för att destruktivt komprimera ljudet. Med destruktiv komprimering av ljud menas att en del av ljudet avskalas. Men ingen människa uppfattar någon skillnad av det.

”Jens of Sweden”

Är ett svenskt företag som i början av 2000-talet utmärkte sig på den nya mp3- marknaden. År 2003 sålde de omkring 50 000 mp3-spelare, och det var en tredjedel gällande svenska marknaden. Det hela började med en MP-100 som hade 128 megabyte och en inbyggd FM-radio, som även hade en sändarfunktion. Men nu var det så att FM-sändare var förbjudna här i Sverige så funktionen fick stängas av. Då tillverkades en korrekt mjukvara och så fick tjänsten användas igen. Nu blev inte ”Jens of Sweden” ett företag som varade länge. Redan i mitten av 2000-talet lanserades modeller från de stora elektronikjättarna som vi har än i dag. Det blev då stor konkurrens, och ”Jens of Sweden” fick problem med Tullverket och även med de hårdvaruleverantörer de samarbetade med. Det hela slutade med att ”Jens of Sweden” gick i konkurs 2005.

Smidig att använda

Den här lilla mp3-spelaren var lätt att ha med sig, och du kunde göra andra saker samtidigt som du lyssnade på musik. Kanske du behövde kontakta https://www.capcito.com/sv via datorn eller besöka dem för att ta ett företagslån eller sälja en faktura. Ja, då behövde du inte lägga ifrån dig din mp3-spelare, för den fick plats i fickan. Apple lanserade sin första iPod 2001, och valde att samarbeta med mp3-branschen. Deras mobiltelefoner som började säljas 2001 blev utrustade med mp3-spelare. Sedan mitten av 2000-talet har de allra flesta mobiler stöd för mp3-formatet. Så om inte mp3-spelaren uppfunnits kanske det inte hade funnits någon iPhone.

Under 2019 ska nu Winamp bli en mobilapp och desktopversionen ska uppdateras. Mp3-spelaren uppdaterades senast 2013 och den ska även få ett nytt och modernare utseende.

MP3-spelarens historia
Gå till toppen
zakra