Spara mobilbatteriet under fjällvandringen

En fjällvandring kan lätt vara under flera dagar om du vill följa någon av de längre lederna, till exempel Kungsleden eller i Jämtlandstriangeln, och långa delar av våra finaste vandringsleder är i områden som helt eller delvis saknar täckning. Trots det vill de flesta ha mobiltelefonen med sig, för att kunna ringa hem från de fjällstationer där det finns en mobilmast. Men inte ens de dyraste vandringstält har eluttag, och därför är alla sätt att spara på batteritiden av värde. Att bara använda mobilen till nödvändiga samtal och välja annan utrustning till de andra funktioner som mobilen i och för sig skulle kunna utföra, är ett sätt. Till exempel kan du välja att använda en separat gps, istället för att förlita dig på mobilens kartor, och en mp3-spelare för den underhållning som mobilen kanske annars skulle ha stått för.

Visst vill man helst lyssna på naturens ljud och uppleva omgivningarna till fullo under själva vandringen, men om man slår upp tältet i god tid innan solen går ner kan det bli fråga om många långa timmar innan det är dags att sova. Och om myggen tränger sig på och man måste tillbringa de där kvällstimmarna i ett litet tält, kväll efter kväll, är det inte så dumt att ha lite underhållning med sig. En mp3-spelare väger inte många gram men kan rymma många sorters underhållning, något för varje deltagare i expeditionen.

Att lyssna på en ljudbok när man ska sova kan göra det lättare att varva ner, särskilt om det blåser lite ute och djur och trädgrenar rasslar och prasslar på ett sätt som sätter fantasin i högvarv. Och om man är van vid att somna med plattan eller mobilen nära till hands hemma i bostaden kan det vara svårt att koppla av med bara sina egna tankar till sällskap. En kul podd eller lite lugn musik kan hjälpa en att smälta dagens intryck och komma till ro i sovsäcken. Om man har barn kan en ljudbok underlätta, om de är vana vid en godnattsaga hemifrån, och det inte har funnits utrymme i packningen för en sagobok.

Även för de vuxna finns det mycket intressant att lyssna på i fjällstugan eller i tältet. Många poddar har vandring och friluftsliv som tema, och det finns även flera radioprogram som handlar om vår natur. Vissa mp3-spelare har även en inspelningsfunktion, så varför inte spela in en egen podd när du är ute på dina äventyr?

Spara mobilbatteriet under fjällvandringen
Gå till toppen
zakra