Rätt soundtrack till rätt träning, HIT vs Yoga

Oavsett vilken form av träning du ägnar dig åt är musik något som kan hjälpa dig ta träningspasset till nästa nivå, det är ju sedan gammalt. Precis som det finns vissa stämningsfulla låtar som kan förhöja ditt yogapass finns det annan musik som kan hjälpa dig genom ett intensivt HIT-pass. Visst finns det redan färdiga spellistor på diverse streamingsajter, men det är du som känner din kropp bäst och den som bäst kan skapa den ultimata spellistan för just dina träningspass.

Till lugnare aktiviteter passar förstås lugnare musik, gärna instrumentella låtar som håller på lite längre än en genomsnittlig Mello-låt, för att slippa alltför täta avbrott mellan låtarna. För löpning är det viktigt med rytmen, att basgången passar med den takt du håller när du springer för att det ska kännas som att musiken hjälper dig framåt. Det enda sättet att hitta de perfekta låtarna är helt enkelt att prova sig fram. En låt som en person upplever som peppande kanske någon annan upplever som störande och ett hinder. Känn dig för.

Ha gärna en spellista för uppvärmning och stretching, och en annan för själva träningspasset. Om du tränar flera gånger i veckan kan det vara bra att ha tillräckligt med musik för flera träningspass på din mp3-spelare och låta dem spelas upp i shuffle mode för att det inte ska bli alltför förutsägbart. Om det skulle behövas går det snabbt att leta rätt på Survivors Eye of the Tiger när du börjar närma dig den där jobbiga uppförsbacken!

Den främsta fördelen med mp3-spelaren under träningspasset är förstås att den inte är lika ömtålig som mobilen, men en annan sak som är nästan lika viktig är att du inte riskerar att bli störd av ett inkommande samtal eller aviseringar från sociala medier eller mejlappen. Inget stör koncentrationen som ständiga pling ifrån mobilen när du försöker komma in i ett flowtillstånd och fokusera på dina rörelser. Lås in mobilen i omklädningsrummet istället och ge din hjärna lite ledig tid medan du jobbar med din kropp. Du måste inte vara ständigt nåbar, chefen kan vänta en halvtimme på ett svar. Träningstiden är din tid, och den förtjänar det perfekta soundtracket, som bara du kan sätta ihop. Favoritlåten från högstadiet tillsammans med den nya hitten som du hörde på stan i fredags kan vara det som får dig att orka med ett spinningpass till!

Rätt soundtrack till rätt träning, HIT vs Yoga
Gå till toppen
zakra